Quantcast
Channel: , Author at Arendals Tidende
Viewing all 321 articles
Browse latest View live

Skomaker svenn satser i Arendal

$
0
0

-Sko og klær er noe vi blir svært glad i, spesielt når vi har brukt dem lenge og de alltid leverer. Mange kunder reparerer gjerne også flere ganger, forteller Janice Anita Lid, eier av det oppstartede skomakeriet i Østregate.Janice er født i Volda hvor hun bodde frem til hun var fem. Siden har hun levd…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Skomaker svenn satser i Arendal appeared first on Arendals Tidende.


Ask Carol: Pandemi ga rom for utvikling

$
0
0

Vi har spurt og fant fort ut at Ask Carol, med sine to beskjedne bandmedlemmer, produserer og leverer musikk for fem. Her snakker vi nydelig og variert musikk, av høyt faglig nivå. Alt produsert fra en liten bygd i retning “Flåklypa-land” også kjent som fjellbygda Auma.Det siste året har det vært fint lite andre mennesker…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Ask Carol: Pandemi ga rom for utvikling appeared first on Arendals Tidende.

Cotton Club: Fire kunsttalenter fra Agder

$
0
0

Lørdag kl.13 åpner utstilling «Avbrekk (T)» i regi av Cotton Club, et galleri av de unge, for de unge. Årets deltakere er kuntnere: Madeleine Judith Solli, Elisabeth Glesne, Silje Haugland og Jacqueline Linnea Espedal Balavoine.

Fire talenter fra Agder er blitt plukket ut, og nå fått lov til å jobbe frem sin egen produksjon ved Bomuldsfabriken.

Utstillingen som tar for seg blant annet metal helse, sosiale utfordringer, indre og ytre refleksjoner, er et samarbeid mellom Cotton Club og UKM Agder.

Under fylkesfestivalen til UKM Agder 2022, ble de fire utstillerne invitert videre med veiledning fra kurator, Åse Kamilla Spjelkavik Aslaksen, Bomuldsfabriken og fylkeskontakt ved UKM Agder, Tonje Eikrem Jacobsen.

Sosiale utfordringer
Siden august har de jobbet med egne prosjekter, og tross ulike medier er det gjennomgående tematikk rundt spørsmål som tar opp ulike sosiale utfordringer i gruppeutstillingen.

Utstillingen har tittelen AVBREKK(T) og viser til ulike temaer som Solli, Glesne, Haugland og Balevoine tar opp i sine verk. AVBREKK (T) er også et prosjekt hvor de har jobbet med å utforske ulike sider ved samfunnet og mennesket, forteller kuratorene.  

Her er årets utstillere:

Madeleine Judith Solli fra Narvik jobber med maleri i store og mindre format. I utstillingen har hun hentet inspirasjon fra sosiale problemer – altså spenningsfeltet mellom mennesket og samfunnet, slik som rus, fattigdom og kriminalitet. Dette kommer frem i verkene; Misbruk (t) og Angst.

Elisabeth Glesne (f.2004) fra Marnardal jobber med utgangspunkt i tekst. Verket kdibem er et del av et større prosjekt som tar for seg menneskelige og sosiale relasjoner.  Hun lar seg inspirere av ulike møter ute i samfunnet som videre bearbeides i hennes tekster.

Silje Haugland (f.2005) viser installasjonsverket Den mentale ustabile ondskapsfulle labyrint som refererer til spørsmål vedrørende metal helse. Det ekspressive utrykket kommer frem både i maleri, ready-mades og konsept, som er inspirert av en bearbeidelse av egne erfaringer.

Jacqueline Linnea Espedal Balavoine (f.2005) jobber med fotografi som medium og lar seg inspirere av form og farge fra natur og anatomi. Ved å rette blikket mot detaljer som lett blir oversett, eller som utmerker som atypisk gir hun objektene en ny oppmerksomhet.

Utstillingen åpner kl.13 lørdag 5.november og står frem til 15.januar 2023.

Åpningstaler:

Tonje Eikrem Jacobsen og Åse Kamilla Spjelkavik Aslaksen

Sally Vennesland

Rikke Wedø (sang)

The post Cotton Club: Fire kunsttalenter fra Agder appeared first on Arendals Tidende.

Animanga fyller biblioteket for tiende gang!

$
0
0

I 2013 satte tre bibliotekarer i gang med å planlegge et arrangement for ungdom og tenkte at tegneserier måtte være et godt utgangspunkt. Dette ble utviklet til eventet «Japan Manga Anime 123» og ble starten på et av ­bibliotekets største årlige happening.-Vi visste ikke mye om manga eller noe av kulturen rundt. Fra en av…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Animanga fyller biblioteket for tiende gang! appeared first on Arendals Tidende.

Ildsjelen som samler ungdom

$
0
0

Douglas er en ildsjel, han jobber med hjertet. I årevis har han vært frivillig og vært selve nerven i Studio 38 ungdomsklubb på Eydehavn. I 2021 fikk de, etter en lang og hard kamp, midler til en fast stilling ved ungdomsklubben. Det hersket ingen tvil om hvem som skulle gjøre den jobben og nå er…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Ildsjelen som samler ungdom appeared first on Arendals Tidende.

Svein Holbergs trakk fullt hus

$
0
0

Pensjonert sogneprest Svein Holberg fylte Festiviteten i Arendal gamle rådhus mandag kveld, da 108 gjester innfant seg for å høre ham fortell om boken «Ett liv».Rammen om boken er om datteren Benedicte som har Downs, og den nærmest endeløse kampen har han måttet føre mot systemet for at hun skulle få de rettighetene hun har…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Svein Holbergs trakk fullt hus appeared first on Arendals Tidende.

Øyvind Bjørnsen samlede verker: Et tekstrike mellom søvn og søvnløshet

$
0
0

I boken “Søvnløs vokter vokter sinnet”, innhøster Øyvind Bjørnsen musikk, poesi og kunstneriske tekster, gjennom et 40 års yrkes­aktive liv som dikter/låtskriver i Arendals alternative musikkmiljø. Lørdag 12. november blir det også boklansering og minikonsert ved No 9 cafe.

-En liten snappy tittel forteller Øyvind mystisk, når vi omsider finner tid til å sette oss ned for en prat rundt den nyankomne boken hans.

-Når jeg skriver så handler det ofte om et sted mellom en våken og drømmende tilstand. Jeg har fått søvnapne, noe som gjør at jeg sliter med søvnen, og jeg sover veldig ustadig. I gjengjeld så gir det rom for en veldig aktiv og kreativ hjerne.

  • Jeg liker å se på det hele som en slags limbo. Da dukker det ofte mye spennende frem i sinnet mitt. Både bilder, personer og tekster, finnes mye av i boken min. Det har vært en lang karriere og jeg har skrevet nå i mer enn 40 år.

-Det føles godt å oppsummere det hele i denne boken og ikke minst gjøre den tilgjengelig for almenheten, forteller Bjørnsen videre.

De døde losene
Boken starter også med teksten “FORLIS” (havet risser runer), en fortelling og et bakteppe om et utenfor Merdø ved navn “Gravene”. Stedet heter ikke Gavene for ingenting, men refererer til en gravplass hvor sjøfolk har forlist over flere hundre år.

-Dette var navnløse sjøfolk, og teksten er en hyllest til de livene som gikk tapt. Jeg kommer selv fra en sjømannsfamilie, på min fars side, sier Øyvind.

Surrealisme og Dadaisme
Øyvind er også veldig glad i kunst og inspirert av surrealismen og Dadaismen.

-Det var veldig mange som var så ødelagte etter første verdenskrig, at de trengte en måte å få ut følelsene sine på. Her ble kunsten spesielt brukt. Det hele ble en motreaksjon til krigen.
-Jeg har også valgt å kun skrive på norsk. Det har vært den enklest måten for meg å kunne uttrykke meg på.

Inspirert av folk, sted og tid
-Bak de 51 diktene, ligger det også en dyp mening åpen for tolkning, og det får meg til å tenkte tilbake på hvordan jeg først selv fikk lyst til å bli musiker.
-Da jeg vokste opp var Beatles det første som traff meg, og som sa meg så mye mere enn bare musikk og tekst. Jeg drømte meg bort og lagde mine egne fortellinger, når jeg hørte musikk som inspirerte meg. Når det fungerer blir det til små mikro romaner, som forteller en masse uten å bli for konkret. Slik er det jeg tenker, og ønsker for mine dikt. Og som de gamle grekerne omtalte diktet – “Ta Mele” poesi som skal synges.

-Jeg håper så klart at mine tekster vil inspirere andre til å gjøre lignende ting i fremtiden, sier Øyvind håpefullt.

Hvorfor ønsker du at tekstene forblir så åpne for tolkning?

  • Jeg ønsker det gjennom den kreativiteten det gir oss. Boken blir også en “kake” bestående av flere lag, hvor du kan finne mer ut etter hvert som man utforsker seg gjennom.
  • Flere av verkene har også tilknyttet en egen QR kode som kan ta det videre til en konsert, sang el. Jeg ønsker at leserne skal få lov til å utforske seg frem og tilbake over tid. Denne boken trenger heller ikke leses fra A til Å.

    Utålmodig
    Det kan virke som et fellestrekk for artister det å vill skape mye forskjellig. Øyvind er heller intet unntak, og både skriver, spiller, synger og komponerer, men hva mener egentlig artisten selv er den underliggende årsaken til all denne produksjonen?
  • Jeg vil vel si u-tålmodighet og rastløshet. Jeg må jo prøve å samarbeide med andre også, det å kunne kaste ideer frem og tilbake med andre, liker jeg svært godt.. Det gjør meg til en multi-kunstner. Jeg liker også best å jobbe med flere ting samtidig, da får man energi fra den ene tingen, man så kan overføre til et annet prosjekt, sier Øyvind.

Boklansering og konsert på No 9.
I boka “Søvnløs vokter vokter sinnet” finner du både rene dikt og tekster som har blitt til låter med ulike band og varierte musikksjangere. På boklanseringen får du også sjansen til å høre Bjørnsen live, med samarbeidspartnere, samt sikre deg trykk fersk bok med personlig hilsen fra forfatteren! Gratis inngang!

-Jeg håper så mange som mulig kommer innom for å kjøpe boken og få med seg­­ konserten, avslutter Øyvind.

The post Øyvind Bjørnsen samlede verker: Et tekstrike mellom søvn og søvnløshet appeared first on Arendals Tidende.

Forventet takk – fikk skyllebøtte i stedet

$
0
0

Inger Brokka de Ruiter og Benedikte Nilsen Glommen, henholdsvis SV og H, fikk nei i komite for helse da de sist torsdag fremmet mistillitsforslag mot styret for Sørlandet sykehus HF. De ble nedstemt i komiteen – nå hagler det inn støtte fra alle kanter.Jeg oppfattet at vi som fremmet forslaget gjorde dette i tråd med…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Forventet takk – fikk skyllebøtte i stedet appeared first on Arendals Tidende.


Spornesfestivalen:Leverer gåsehud og “high standing”

$
0
0

Festivalsjef Tom Rudi Torjussen er ikke i tvil om at årets festival kommer til å bli nok en suksess. Allerede dagen etter fjorårets fest, røyk nærmere 300 “earlybird” billetter.-For oss har det vært viktig å holde på og dyrke den intime settingen som festivalen allerede har i dag. Kulturlandskapet i området er jo som det…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Spornesfestivalen:Leverer gåsehud og “high standing” appeared first on Arendals Tidende.

Animanga: Jubileumsår slo alle rekorder

$
0
0

Animanga feirer ti års jubileum, og leverte til alle forventninger ved Arendal Bibliotek forrige uke. I øverste etasje krydde det også med utsalgssteder, presentasjoner og workshops.

“Cosplay” for de som ikke kjenner termen, er en hobby bestående av å kunne gjenskape sine favoritt­karakterer gjennom kostymeproduksjon og, eller teater. Ordet cos- for står for “costume” og “play” for skuespill. Cosplay.

Hobbyen har de siste årene også eksplodert i popularitet, spesielt hos unge hvor tilgangen til ulike fantasifigurer og verdener nå bare ser ut til å øke gjennom medier, som dataspill. strømmetjenester og tegneserier. Hovedsakelig fra Asia.

Et solid håndverk
Ingrid Karterød, leder for Animanga i Arendal, har vært med helt siden oppstarten da organisasjonen ble stiftet ved Arendal Bibliotek for ti år siden. Siden har det vokst seg fra noen få medlemmer til et stort nettverk, hvor årets oppmøte endte opp med å knuste alle rekorder og forventninger. Biblioteket var rett og slett studd.

-Vi er et solid team bak denne organisasjonen og det viste seg på oppmøtet forrige helg. I år kunne vi skilte med fullbooket cosplay konkurranse, workshops i tegning og lærmakeri og ulike presentasjoner innen cosplay tematikk. Vi er kjempefornøyd, sier Ingrid på vegne av Animanga.

Nordisk vinner på besøk
-I år har vi også vært så heldige å få besøk av en legende i miljøet, nemlig Robin Tufte. Hen er en utrolig dyktig aktør innen cosplay, har deltatt både som dommer og deltaker på store konkurranser i Europa og blant annet vunnet det Nordiske Mesterskapet i Cosplay. Robin er også lærer på Bjerkely Folkehøyskole, hvor det går ann å studere cosplay i et helt år.

  • Det går også et lite ordtak i miljøet om at cosplayere bare våknet opp en dag og bestemte seg for å bli: Syerske, make-up artist, fotograf, modell, sosiale medier ekspert, skuespiller, historienerd, lærmaker, lys elektriker osv. alt på en gang.

-Det er både et svært kreativt fag, men også veldig variert noe de fleste av oss liker veldig godt. Det er også gøy å kunne gjenskape en figur vi har gode erfaringer med eller ser opp til. Ikke minst er det veldig sosialt og miljøet er både stort og støttende.

Holdt japansk intro-kurs
Under arrangementet fikk besøkende også muligheten til å lære seg Japansk av Helle Swahn, som har studert bachelor i språket.


-Mange av cosplay figurene er inspirert fra Asia, spesielt Japan og det er derfor veldig populært å se anime serier på originalspråket. Dette får også mange til å ville lære seg japansk forklarer Helle.

Åpningssermoni: Styret i Animanga og Kultursjef Linda Sætra ønsket velkommen under markeringen av ti-års jubileumet, ved Arendal Bibliotek forrige lørdag. Foto: Birgit Fostervold/Animanga
REKORDÅR: Årets jubileum har helt fulbooket.
JAPANSK-KURS: Under animanga fikk besøkende også muligheten til å lære seg japansk av Helle Swahn.
DUNGENS AND DRAGONS: Gaute Åge bistå ved en av de mange bordene under arrangementet. Her kunne man få hjelp til å sette opp sin egen karakter i spillet Dungeons & Dragons.
TEGNEKONKURRANSE: Vinneren av tegnekonkurransen fikk utdelt gavekort.
TRIO: Ingrid, Helle og Amelia bestemte seg for å cosplaye sammen.
EKTE SAKER: Ikke alle samleobjekter er ekte, og mye kopier kommer bla. fra Kina. Str, pris, lukt og detaljer er ofte avgjørende for å avklare om produktet er ekte eller ikke. Falske varer referers til som “Bootleg”. Figuren i den lille pakken er en forfalskning, og ankomm i en brun saus pakke.

The post Animanga: Jubileumsår slo alle rekorder appeared first on Arendals Tidende.

Cosplay Positivity: Psykisk helse og gode verdier

$
0
0

Robin Tufte, også kjent som Theriz Cosplay, har gjort cosplayhverdagen til en livsstil og jobber som cosplaylærer på fulltid. Hen er også hovedarrangør for popkulturefestivalen Banzaicon i Larvik, og reiser mye rundt som foredragsholder, dommer og deltaker i konkurranser på høyeste nivå. – Jeg liker virkelig å lage ordentlig gjenskapninger av karakterene, og går ordentlig hard inn i det, forteller læreren ved Bjerkely folkehøyskole.

Vi befinner oss nå litt utover ettermiddagen og Animanga er godt og vel halvveis gjennomført. Langveisfra har en av Norges profilerte cosplayere, møtt opp for å holde presentasjon rundt faget. Under presentasjonen valgte Robin å rette et spesielt fokus på viktigheten rundt gode verdier i miljøet og hvor viktig det er å opprettholde en sunn og positiv mental innstilling.

Mentale knekker
Robin som selv har holdt på med dette i over 15 år, kjenner mange aktive veteraner, men også en del som har sluttet med hobbyen. – Noen har rett og slett vokst fra interessen, men enkelte synes det blir for mye press, selv om de egentlig synes det er gøy, og da er det jo litt synd at de føler de må gi det opp.

  • Cosplay er en fantastisk morsom hobby, men det kan være mye arbeid og det er lett å få en mental knekk, spesielt om man er aktiv på sosiale medier, der det kan være høye standarder for utseende, kvalitet og aktivitet som man sammenligner seg selv med.

Tips og triks:
-Så hvordan har man en hobby som cosplay uten å brenne seg ut?

-Først og fremst, husk at et bra cosplay er et cosplay som gjør deg lykkelig. Finn ut hva det er akkurat du liker med hobbyen. Synes du det er gøy å sitte og pirke på små detaljer på kostymet ditt til langt på natt for å få det helt perfekt? Synes du det er morsomst å kjøpe et kostyme på nett for å henge med venner og filme tik-toks? Eller vil du bare ta på deg en parykk og noen klær du har i skapet, gjøre noe gøy sminke og ta selfies? Så lenge du koser deg med det du gjør er det et kjempebra cosplay, etter min mening, og da trenger man ikke sammenligne seg med andre som gjør ting litt annerledes.

Øv deg heller på små prosjekter

  • Selv har jeg lett for å tenke at når jeg sikter mot er slikt et høyt nivå, sammenligner jeg meg fort med tidligere prosjekter. Og når du alltid skal forsøke å overgå deg selv, da, risikerer du fort å bli utbrent eller føle at det du gjør ikke ble bra nok.
  • Vi hadde på et tidspunkt et veldig fint prosjekt i det Norske Cosplaymiløet der folk laget et cosplay på en uke, med kun et par hundre kroner i budsjett. Hvis man sliter med litt “prestasjonsangst” kan det være veldig nyttig å gjøre noen raske, enkle prosjekter for å finne tilbake til skapergleden. Det er også lurt å huske på helt elementære ting som nok søvn, nok mat, nok drikke, osv. Du skal dra på “Con” for å kose deg, og ikke sitte der utslitt og misfornøyd.

Giftige kommentarfelt

  • Kommentarfeltene på den Norske delen av Tik-Tok er nok et av de mest “toxic” stedene jeg har vært borti. Folk klarer rett og slett ikke å oppføre seg der. Det kan tære på mentalt, og man må være veldig bevisst på hvordan man bruker og forholder seg til sosiale medier om man skal ha en god opplevelse.

-Blokker-knappen er din beste venn. Den enkleste måten å deale med kjipe folk på internett er å la være å ha noe med dem å gjøre. De er ikke verdt tiden din, og oppførselen deres og hva de sier reflektere kun på dem selv, ikke på deg. Folk som har det bra med seg selv bruker jo ikke tiden sin på å spre hat til fremmede på internett.

Men selv om man unngår “trolls” kan det være krevende å være aktiv på nett.

-Jaget etter oppmerksomhet og popularitet kan oppleves tungt. Hvor mange likes får du? Hvor mange liker det godt nok til å legge igjen en positiv kommentar? Blir det delt videre? Her er det lett å bli veldig oppslukt. Jeg er veldig klar over dette, men ender gjerne med å gå inn for å sjekke hvordan postene mine gjør det alt for hyppig.

  • Det kan være lurt å gjøre litt research på hvordan algoritmene til de ulike sosiale mediene fungerer, og ha dette i baktanke når man holder på. Hvor stor suksess du har på sosiale medier har i utgangspunktet mest å gjøre med timing, lyd-og-videokvalitet, trender, en del trynefaktor og aller mest flaks. Det handler veldig lite om hvor “god” du er som cosplayer.

Liker du drama, finner du drama

  • Fordelen (men også ofte ulempen) med disse algoritmene er at de er veldig gode til å gi oss akkurat det vi oppslukes av. De er designet for å få oss til å bruke mest mulig tid på appen. Om man har et litt bevisst forhold til dette kan man i stor grad designe ens egen brukeropplevelse.
  • Om du for eksempel ser en tiktok-video flere ganger, trykker liker eller svarer i kommentarfeltet, tolker appen det som om du vil ha mer av den typen innhold, uavhengig av hva du kommenterte. “Rage bait” er en egen sjanger, og enkelte bygger hele karrieren sin på å lage innhold som gjør folk sinte, fordi de da ofte bruker tid på å krangle i kommentarfeltene.
  • Men du kan også bruke dette til din fordel. Om du passer på å følge folk og interagere med innhold som er positivt og gir deg en god følelse så er det slikt du vil få se mer av. Det er nok umulig å unngå alt som er vanskelig eller negativt, og det er kanskje ikke helt sunt det heller, men om man gjør en innsats for å styre det i en litt mer positiv retning tror jeg man kan gjøre en stor forskjell.
Ori fra The Hobbit – Foto: Paulina Alhm

Cosplaymiljøet:
-Til slutt vil jeg snakke litt om cosplay som sosialt miljø.Nå er det ikke like mange som bruker facebook aktivt, og andre sosiale medier som instagram og tiktok er mer individualistiske og ikke like egnet for å samle et større miljø eller organisere events.

-Det aller beste er så klart å møte folk ute i den fysiske verden. Det finnes mange fine conventions i Norge der man kan samles og dele alt av nerdete hobbyer og interesser med likesinnede. Der er det lett å bli kjent med folk, og kanskje spesielt om man blir med som frivillig crew. Ingenting slår å jobbe sammen med nye og gamle venner for å skape en skikkelig kul event for alle i miljøet.

-Som cosplayere synes jeg vi alle har et ansvar for å bygge hverandre opp, og gjøre en innsats for at miljøet vi alle tar del i skal være positivt, åpent og velkommende. Da gjelder det å være grei og oppmuntrende mot andre, men også å tørre å delta aktivt selv, og være stolt av det man får til.

-Det har kommet en ny generasjon cosplayere som har blitt med etter pandemien, og de virker helt fantastiske. I år har conventions over hele landet hatt rekordsalg av billetter, og masse påmeldinger til show og konkurranser.

  • Folk viser virkelig stort engasjement nå, og det håper jeg vi fortsetter å se, avslutter Robin.
Kamael fra Lineage 2 – Foto: Hanne Nordskag/Ookami Photography

The post Cosplay Positivity: Psykisk helse og gode verdier appeared first on Arendals Tidende.

Med Hjerte For Arendal: Uten mennesker, ingen by

$
0
0

-Det er viktig å se ressursene i byen vår. Jeg er jo selvfølgelig så håpløst engasjert at jeg blir like begeistret hver gang noen kommer med en ny ide, ler byutvikler og lederen av Nettverket Med Hjerte For Arendal.

Lisbeth Iversen har stort sett en finger med i det meste her i byen og lang erfaring både som arkitekt, byplanlegger og byråd fra Bergen. Nettverket Med Hjerte For Arendal var også den første jeg skrev for avisen i sin tid og en fin måte å bli fort voksen på, for dama har en CV og utdannelse på grensen til det absurde, og bistår med stort sett det meste av samskaping prosjekter, søknadsskrivere, frivillighets- samarbeid og nyskapende byutviklingsprosjekter, for å nevne noe.

Struktur
I Med Hjerte For Arendal Nettverket, er Lisbeth også ansvarlig for et organisk klyngenettverk med over 100 lag- og organisasjoner, noen eks. er: Arendal Voksenopplæring, Arendal Innvandrerråd, Arendal Kulturforum, Arendal Næringsforening, og Agder Idrettskrets.

-Nettverket har siden 1 januar 2017 vært fast etablert og med daglig ledelse, og kontor og basisdrift er finansiert av Arendal Kommune, basert på et bystyrevedtak i 2016. I November markerte nettverket også sitt 10 årsjubileum, til stor jubel og fest under et stappfullt lokale i Lille-Torungen, i Arendal Kulturhus.
-Jeg slutter aldri å forbauses over alt vi mennesker kan få til når hjertene våre tennes og vi jobber sammen. De siste ti årene har vi fått til utrolig mye, forteller Lisbeth under markeringen.

En kultur for samskaping
For nettverket Med Hjerte For Arendal handler om å fylle både tomrom og tomme lokaler med inkluderende møteplasser, liv og aktiviteter, og kultivere gode samarbeidsforhold på tvers av lag, kommune og organisasjoner.

-Det er derfor viktig å bygge broer over mellomrom. Fokuset til dette samarbeidet handler om å bidra med å utvikle en bærekraftig modell for medborgerskap og velferd (,og) Gjennom et samspill mellom ideell sektor, frivillige organisasjoner, næringsliv, forskning og offentlig sektor, koordinerer vi aktører og satsinger, og organisere møter med kommunens ledelse.

-Det er viktig å se alle ressursene vi er og har, og det er nødvendig for kommuner og beslutningstakere å anerkjenne verdien av hvordan ildsjeler, organisasjoner og bidragsytere, vel så godt skaper løsninger på utfordringer, og også kan drive bygninger og områder over tid.

Mennesker først
-Kanskje min viktigste erfaring i livet, med bakgrunn som interiørarkitekt og arkitekt, hvor jeg tenkte mye på fysisk planlegging, infrastruktur og bygg, var at det gikk det opp for meg at uten mennesker ingen by, eller lokalsamfunn som blir hjertevarmt.

-Det er derfor så viktig å tilrettelegge for de som skal ta i bruk byrommet, så de både blir en ressurs og vil bruke områdene, så ikke fellesområdene ender opp med å forfalle og bli en belastning i byen.

-Jeg har jo så klart jobbet med veldig mange prosjekter over årene, men også i samarbeid med mange mennesker som har styrket det synet, om at man både må utvikle og styrke en relasjonell kultur. Det blir det også mange rare prosjekter av. Jeg er jo selvfølgelig også så håpløst engasjert at jeg blir like begeistret hver gang noen kommer en en ny ide, ler Lisbeth.

Ideer
-For folk har fullt av ideer, og jeg har en veldig sterk kjærlighet for mennesker, og lærte en gang av min morfar som liten jente at: Tenk hvis dette møtet som det andre mennesket har med deg, er det eneste som finner sted i universet?

-Selvfølgelig kan alle ha en dårlig dag, men den tanken at vi krysser hverandre og kanskje ikke for evig og alltid, så vi må vi jo også huske å gripe mulighetene og være tilstede med føttene på jorden.
-Spør deg selv heller dette: Hvem er det jeg møter nå, hva er det denne personen vil vite, eller fortelle. For når mennesker merker at du er interessert, begynner de plutselig å dele drømmer, ideer, eller kanskje også ta utgangspunkt i utfordringer, som de har lyst til å gjøre noe med. Dette utgjør drivstoff i det jeg kaller “forandringsfabrikken”, og det er en stor ressurs.

F-ord = prosjektarbeid
Gjennom ulike prosjekt og søknader så må man også kunne vise til en faglig rapport eller forskning før man kan gå i gang. Det å vise til fakta og kunnskap om et tema er viktig, så vi ikke begynner arbeid med eller gjøre satsinger på helt feil steder.

-Eller for å illustrere et eksempel, hvis man skal jobbe med ungdom, så må man være klar over hvordan man ikke skal jobbe, understreker hun.

-Man leser seg også gjerne opp, inviterer med en forsker eller noen med erfaring som kan komme med sine innspill underveis. Man kan heller ikke overkommunisere hva du forventer eller ser for deg, og jeg har ofte spøkt med en del “F-ord” som jeg bruker som egne huskeregler.

-Det å Formidle godt, så Forankre det hos de som skal være med, så Forhandle, så kan man omsider Forandre.

Kamp
-Mange forstår ikke alltid at det kan være ganske så tøffe forhandlinger rundt hvilken retning vi skal ta under et prosjekt, hvordan vi skal samarbeide eller hvordan et prosjekt skal beskrives osv.

-Vi kan forhandle om verdier, fokus, talenter eller hvilke metoder som skal benyttes, for å nevne noe, men når denne tre trinns raketten først går i gang, da skjer det forandringer, og man blir i stand til å finne litt kunnskap fra hvert ledd. Men litt krangling blir det jo også, understreker hun med et glimt i øyet.

-Hvor smis egentlig fellesskapet under disse forhandlingene?

Ofte når flere parter går sammen, hender det at de samarbeider om søknadsskriving. Det skjer gjerne først i form av tester eller aksjoner som utvikler seg videre til større søknader.

-Det som jeg har erfart som viktig, er ikke bare å snakke lenge om hva vi vil gjøre og tenker, men faktisk gjøre. Så noen ganger kan det handle om at vi må starte med noe så enkelt som et arrangement, her er jo Welcome Hub et godt eks.De har jobbet systematisk og overordnet, men samtidig etablert en møteplass. Si at du skal sette opp et arrangement i nær tid, da presser man seg selv til å tenke over hvem som må gjøre hva. Du blir presset mot et mål i en nær horisont, du får en del praktiske ting, hvem skal betale osv.

-Som følge av dette begynner man å måtte forhandle om ting. Og når man kjører i gang en test under f.eks Arendalsuka, Vinterfestivalen osv, så erfarer man at man gjerne fortsetter samarbeidet i etterkant, og går videre til prosjektsøknader. Veldig ofte betyr det å søke om midler sammen, at det skapes en del helt tydelige avklaringer. Dersom vi kun snakker om hva vi skal gjøre, så blir det kun store ord og ingen handlinger. Det blir ingen rammer rundt det vi vil gjøre.

-Jeg er ganske så trøtt av lange planer understreker Lisbeth. Men jeg sier ikke at gode helhetlige planer ikke er viktige er riktige, men vi er også kommet dit i samfunnet at endringer skjer for. Det forskningen viser er at intensiteten og frekvensen av endringer er høyere, og det er mye uforutsett som plutselig skjer. Strømkrise og pandemi var heller ikke forutsatt.

Nye typer lederskap
Det har også oppstått nye behov for lederskap på grunn av de plutselige skiftningene i samfunnet, og behovet for mange flere som kan bidra når vi skal løse problemer.

-Er vi avhengige av flere nå enn før?

Ja, definitivt, fordi når det skjer plutselige endringer, så må så mange som mulig være med og fortelle sine behov, så vi ikke bare antar noe. Vi må samle inn data rett og slett, og brukererfaringer. Det som jeg tenker på i forhold til lederskap, er at det mange prosjektledere og styringsgrupper etablert, men når du skal lede mange forskjelligeaktører på tvers av organisasjoner og prosjekt, så må du ha større kompetanse på sammenhengs-forståelse, og ikke bare fagelig forståelse. Du må kunne forstå hvor folk kommer fra, og være flinkere på å sammenbinde ulik kunnskap og erfaringer. Du må ha empati også for å kunne koble og koordineret.

I forskningen knyttet til det offentlige PhD prosjektet mitt , har jeg også jobbet med å utviklet en modell som ser på steds-ledelse, fellekapsledelse og samenhengsforståele i steden for prosjektledelse og prosjektstyring. Du skal jo da ha kunnskap om å lede større satsinger, større aktører og flere deltakere, men også lede på en måte som får det hele til å føles som et felleskap. Ikke bare et prosjekt. I kommuneplanens Samfunnsdel er det blitt referert til som en “bry deg” kultur. Vi kan ikke bare ha fokus på fysisk infrastruktur.

Det å utvikle en god og nær tilstedeværelse og steds-ledelse i en by, kan faktisk gi en veldig god kraft til både menneskene og byen. Like viktig som det er med et godt næringsliv og en ny batterifabrikk, tror jeg det å spørre om hvilke byrom og aktiviteter folk ønsker seg, slik at vi blir flinkere til å skreddersy behovet til nye tilflyttere og til alle som bor her også. ■

The post Med Hjerte For Arendal: Uten mennesker, ingen by appeared first on Arendals Tidende.

En Dagstur til Nelaug – En bereist lidenskap!

$
0
0

De fleste har jo hørt om turer på fjellet eller i skog og mark, men kanskje ikke vurdert det samme med tog? Arendals Tidendes faste sjåfør tar seg heller en tur med toget enn til fots. Gjerne samme «sporet» gjennom året.-Jeg har siden jeg var liten alltid vært veldig fascinert av tog, og finner hobbyen…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post En Dagstur til Nelaug – En bereist lidenskap! appeared first on Arendals Tidende.

Salvesen Fineart: Tester nytt kunstkurs program

$
0
0

Våren 2023 går Salvesen Fineart i gang med sitt nye pilotforsøk. Et tre måneders kurs­program skal gi innblikk den ­tradisjonelle kunstutdannelsen fra 1800-tallet.

Et brennende engasjement og lidenskapelig forhold til kunst gjorde at Rudolf Aarli Salvesen (34) brøyt over tvert med sitt A4-liv for å kunne ofre seg helt og fullt for sin indre drøm. Han ville ut og lære – nå vil han også dele sine kunnskaper med andre, med ­hovedsetet fra Arendal og Munkehaugen Kultursenter.

Glemt kunnskap
-Her hjemme i Norge har den moderne kunsten hatt sin glanstid i nærmere 100 år. Særlig rettet mot trykk og grafikk, noe jeg aldri helt falt for. Jeg likte best menneskekroppen, men lærte lite her hjemme. De fleste skoler i Norge var også alt for allmennrettet og den klassiske utdannelsen i seg selv tar opp mot tre år, kun med fokus på figurativ tegning og maling.
Norge hadde derfor null å tilby meg den gang, ­forteller Salvesen til Arendals Tidende.

Derfor pakket han snippeska si og dro til Firenze, en metropol for den klassiske kunsten.

-Da jeg reiste til Firenze i 2019 for å studere solgte jeg alt jeg hadde av verdier for å finansiere skolepenger, kost og logi. Jeg måtte også lånte flere hundre tusen kroner av foreldrene mine for å komme i mål med utdannnelsen min, sier kunstneren bak opplegget.

Krise
Han hadde allerede satt lidenskapen sin for kunst på vent gjennom mange år. Egentlig drømte han om å bli kunstner som 12åring.

-Jeg fikk en «midtlivskrise» i 20-årene, og som den rastløse sjelen jeg er, er jeg glad for at jeg dro. Hadde jeg ikke dratt den gangen ville jeg nok angret på det resten av livet. Men det kostet ikke bare penger, men psykisk, innrømmer han.

Privatskole
I Firenze, studerte Rudolf ved Angel Academy of Art, hvor han ble introdusert til et klassisk kunstprogram etter 1800-tallets tradisjoner. Her ble han skolert i tegning, kull og maling.

-Vi studerte akt tre timer og dagen og ulike ­skoleoppgaver resten av ettermiddagen. Hele utdannings­løpet ble lagt opp steg for steg, gradvis og med økende vanskelighetsgrad.

-Ofte når vi tegner har vi for vane å hoppe rett til detaljer eller det vil liker best, men blir ikke skolert i hvorfor vi har feil proporsjoner eller god bruk av verktøy eller teknikker.

-Skoleprogrammet er også veldig dyrt og man må fort påberegne seg flere hundre tusener i skole og logi, år for år, det er jo helt absurd for folk flest. Spesielt når de kun ønsker å bli litt flinkere til å tegne.

Importert til Arendal
Salvesen bestemte seg for at tilbudet måtte moderniseres, og laget derfor et forenklet kurssystem som både sørger for at du blir godt veiledet og hjulpet underveis.

-Oppgavene skal være både enkle nok til å mestre, men også riktige nok til at du lære deg faget sier han.

-Mange ønsker bare å bli litt bedre i tegning. Derfor har jeg utarbeidet min egen vri på den akademiske kunstutdannelsen, med bakgrunn i den samme teorien, og i en litt forenklet utgave for å redusere timer, pris og tid på døgnet. Et program som samtidig motivere og gleder de som deltar. Kunstprogrammet vil bestå av både undervisningstimer og egenstudier hjemme.

FAST GJENG: Hver torsdag samles en fast gjeng tegneglade på Munkehaugen Kultursenter, for å øve på og tegne menneskekroppen. Tilbudet passer godt for de som ønsker å tegne på eget initiativ. Miljøet holder ting rolig, sosialt og avslappet, og lokalet er et fint sted å møte andre tegneglade. Tegnekvelden passer like godt både for nybegynner som erfaren. Materialer får du også låne ved ankomst.

Obligatoriske Introkurs (Før du kan studere)
Før igangsetting av selve kunstprogrammet har Salvesen Fineart satt ned krav til at deltakerne fullfører hele tre obligatoriske introkurs i tegning. Disse kan også studeres separat som enkeltkurs. Når disse så er blitt gjennomført, vil det 3 måneders program kunne startes. Kursene du må fullføre er:

AKT-TEORI – Forenklingsteknikk av menneskekroppen. – (3t.)

BARGUE-TEGNING – Studie av et øre – Steg for steg. – (5t.)

FIGUR-TEGNING – Studie av en modell – Steg for steg. – (5t.)

Programmet vil består av to deler:
Studier av mestertegninger & levende personer/byster.

-På akademiet lærte vi to ulike måter å tegne på, som var like forskjellige som ild og vann. Merkelig nok utfyller de hverandre svært godt, fordi begge fagene har gode poeng. Over tid vil man også lære seg å mestre begge, og se at du både blir mer nøyaktig og mer effektiv. I undervisningen lærer du:

Oppgaver med fokus på nøyaktighet og disiplin: Trener nøyaktighet, korrigering av proporsjoner, gjennkjennelse av lengder og vinkler, beskrivelse av form og teknikker for å gjengi lys og skygger.

STUDIE AV ET ØRE: I et av introkursene lærer du å tegne et øre steg for steg. Du trenger heller ikke kunne noe fra før for å løse denne oppgaven.
FIGURTEGNING: Klassisk tegning er oftesteg basert, og kan minne litt om et realfag eller håndverksfag hvor arbeider gjenskapes etter oppskrift.

Oppgaver med fokus på forenkling og effektivitet: Trener øyemålet ditt, lærer deg stilisering av form, trener deg i å jobbe raskere og være mer nøysom og mer effektiv med bruk av egen strek.



Ønsker du og lære mer, er du velkommen innom atelier for en kaffe og en gratis prøvetime. Prøvetimen er gratis, avslutter Salvesen.

AKT-TEORI: Selv om det er viktig å lære seg nøyaktighet, har Salvesen Fineart også fokus på forenklingsteknikker og skisseteknikk.

The post Salvesen Fineart: Tester nytt kunstkurs program appeared first on Arendals Tidende.

Arendal Jazzklubb: Klare for vårens store musikk-gilde

$
0
0

For mange har det vært en trist høst og stusselig vinter. Da er det godt å vite at våren nå tilbyr oss et stort og variert jazz-program.Arendal-Jazzklubb lanserer i disse dager sine kommende artister, og presenterer denne gangen både et spennende og variert vårprogram.PangstartÅrets første konsert fyrer også løs torsdag 19.januar med “Rivers and Clouds”…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Arendal Jazzklubb: Klare for vårens store musikk-gilde appeared first on Arendals Tidende.


Idrettsstipend til 9 ungeutøvere på Agder

$
0
0

Hvert år deler Agder fylkeskommune ut idrettsstipend til talentfulle, unge idrettsutøvere i regionen. Normalt gis det ut åtte stipend, men søknadene var så gode i år at det ble gjort et unntak og delt ut ni stipend på 40 000 kroner hver. Seks av mottakerne kommer fra Kristiansand, to fra Flekkefjord, en fra Dølemo –…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Idrettsstipend til 9 ungeutøvere på Agder appeared first on Arendals Tidende.

Ta nakenbildepraten for å forebygge

$
0
0

Halvparten av jentene og hver femte gutt på 13–14 år er blitt spurt om å dele nakenbilder av seg selv. Vi voksne bør starte samtalen om digital bildedeling tidligere enn vi kanskje tror.Innsendt av:Mari Velsand, direktør i Medietilsynet Anne Katrin Storsveen Oppegaard, leder for politiets Nettpatrulje i OsloI forrige uke la Medietilsynet fram tall fra…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Ta nakenbildepraten for å forebygge appeared first on Arendals Tidende.

Legende designer til Munkehaugen

$
0
0

februar ­kommer ­Designer Håkon ­Dyngeland Solem for å holde foredrag for ungdom ved Det Urbane Grendehus på Munkehaugen.Håkon har mye erfaringer å dele fra en lang karriere som designer, etter å ha vært creative director hos Julian Reed, designer for brands som Moods of Norway, Swix, Bjørn Dæhlie, Pitti Filati mm.Håkon er utdannet designer ved…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Legende designer til Munkehaugen appeared first on Arendals Tidende.

Håndlaget/ Economusee på besøk til Arendal

$
0
0

Forrige uke, samlet et mengde lokale håndverkere seg på ­Munkehaugen Kultursenter, for å lære mer om organisasjonen ­Norges Vel og Håndlaget/ ­Economusee nettverket for bedrifter.ålet å drøfte hvordan Arendal og Agder kan ta en ledende posisjon som destinasjon for kunst, design, håndverk, lokal mat og drikke.Nytt styremedlem fra ArendalLisbeth Iversen, leder for nettverket Med Hjerte…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Håndlaget/ Economusee på besøk til Arendal appeared first on Arendals Tidende.

Boplikt i deler av kommunen

$
0
0

Bystyret gjeninnførte boplikt i deler av kommunen under møtet sist torsdag. Dermed blir det boplikt i Kilsund og Kolbjørnsvik som en prøveordning i fem år. – Om ordningen fungerer kan vi muligens utvide boplikten etter hvert, sa Arbeiderpartiets Nina Jentoft.Partiene SV, Sp, Ap, MPG, Helsepartiet og den uavhengige representanten Edward Terjesen som støttet forslaget om…

Du må være innlogget for å se innholdet.
log in

The post Boplikt i deler av kommunen appeared first on Arendals Tidende.

Viewing all 321 articles
Browse latest View live